Terug naar site

Het huis van de hoop - Kay desperans

De bouw van het huis is in volle gang...
De bouw van Kay Desperans is in volle gang. Langzaamaan krijgt het vorm. Aan alle deelnemers van de afgelopen studiedagen die hun steentje - en dat mag je eigenlijk letterlijk nemen - hebben bijgedragen een welgemeende dankjewel! Ik weet dat velen nieuwsgierig zijn hoe het huis vordert, vandaar dat ik hier enkele foto's post. Geniet maar even mee... en intussen bouwen we verder.
Het 'uitpalen' van de bouw
Uitgraven van de fundering
beton maken op de grond
bewapening in het beton
fundering klaar
broken image
Alles gebeurt met de hand in Haïti! Bouwen zonder betonmolen, zonder kranen, bouwlift, kant-en-klare beton die aangebracht wordt, Bob-cat graafmachine... Je kan het je niet voorstellen als je er nooit geweest bent. Werkelijk alles doen ze met de hand, tot het graven van de greppels voor de fundering met de schop en pikhouweel, het maken van de beton emmer voor emmer op de grond, het aandragen van de stenen in de fundering, het opmetselen bovenop de fundering, tot het plooien en vastmaken aan elkaar van de betonijzers voor de bewapening in de betonpijlers! Maar vakmanschap is het!
broken image
Van dit... (de betonijzers die gebogen gebracht worden)... maken ze na veel zagen, plooien met de hand (op een plank met spijkers), knippen, draaien en wringen dit... bewapening van de steunpilaren van het huis. Ongelofelijk en knap. Of om het anders uit te drukken: "Arm... maar kansrijk!"
broken image
broken image
Op dit moment is de fundering af, de grond aangevuld, de aarde aangestampt (ook met de hand!) en is alles besteld voor de bodem in beton te gieten en te bewapenen. Ook de offerte voor de betonblokken voor de muren is binnen en ze zijn besteld. Als alles volgens planning verloopt, staan de muren bij mijn volgend bezoek aan Haïti, deze Kerstvakantie, recht.
De financiering voor de muren is rond en ook voor het plafond / dak (in gewapend beton).
Mocht jij je steentje willen bijdragen dan kan dat nog altijd want we zoeken nog fondsen voor de deuren, hekwerk als beveiliging voor de ramen, een waterput, bezetten van de muren, waterleiding, een stroomgenerator en meubels.
Alle hulp is welkom, zinvol en mogelijk.